Kolmården - fem måsten
Utan inbördes ordning:
Rovfågeluppvisningen. Skötarna visar upp och berättar om 4-5 olika arter som får flyga fritt och landa på deras arm. Man blir imponerad av vingspannen. På bilden den största, en gam.
Delfinshowen. En klassiks långkörare på kolmården. Jag såg den för 10-12 år sedan och jag såg den igår. Härliga djur även om jag minns att jag var ännu mer imponerad för 10 år sedan. Ett måste.
Safariparken. Här får man köra med sina bilar, likt djurassic park, genom olika temaparker. De häftigaste områdena är den svenska varg- och björnskogen tillsammans med lejonens dal. Ett lejon, hon på bilden, gick till och med in i våran bil.
Savannen. Den dras upp av superstjärnan noshörningen. Den är så grymt stor! Elefanterna kändes tråkiga efter det.
Tiger World. Det är något med de stora kattdjuren. Så stora, så farliga men det enda man vill är att springa in och skojbrottades lite och klia den bakom öronen. Har ni tur kommer den på nära håll som här på bilden.
Mat: torsdag
Sista dagen idag av mitt matrace. Lax med spenat och sås med dijonsenap. Rätt enkelt att fixa till det här med. Jag hade inga rostade pinjenötter så jag rostade dom själv i en panna. Att låta laxen ligga met socker innan stekningen gav en god smak.
Om jag ska summera veckan så blev min favorit den italienska pajen med salami medan jossan velar mellan den och den här laxen. Handlingen till alla fyra rätterna hamnade på ca 700-800 kronor. 16 portioner ger nästan 50 spänn per portion. Kanske lite dyrare än en normal vecka men det var helt klart värt det eftersom det blev roligare att laga mat när man redan på väg hem från skolan visste vad som skulle göras. Det värsta är ju annars att stå och grubbla över vad man ska göra. Till slut orkar man ingenting.
Nu ska jag rusa iväg, platå ikväll.
Recept på laxen:
500 gram | laxfilé |
2 msk | socker |
1 msk | salt |
300 gram | spenat |
1 st | salladslök |
1,5 st | vitlöksklyftor, ca |
1 msk | smör |
salt och svartpeppar | |
pinjenötter, rostade | |
Sås | |
2 dl | turkisk yoghurt |
1 tsk | dijonsenap |
1 krm | socker |
1 dl | färsk gräslök, finskuren |
1. Skär laxen i 1 1/2 cm tjocka skivor. Fukta dem med vatten och lägg på ett fat. Blanda socker och salt och strö över på båda sidor. Låt stå i rumstemperatur ca 15 minuter.
2. Blanda yoghurt och senap till såsen. Smaka av med salt, vitpeppar och en aning socker. Blanda ner gräslöken.
3. Skölj och torka spenaten. Skiva salladslöken. Dela varje vitlöksklyfta en gång på längden.
4. Fräs salladslök och vitlök i smöret i en stekpanna en stund. Plocka upp vitlöken och kasta den. Lägg i spenaten och vänd runt så att den blir varm just före serveringen.
5. Stek eller halstra laxskivorna snabbt i ganska het panna. Servera med spenat och sås och strö över pinjenötter och extra gräslök.
Mat: onsdag
Så var det onsdag, lillördag. Dags att bjuda hem sällskap till middagen och min matlagning rullar vidare. Ida och Frank var här och teståt onsdagens mat vilket var en kycklingpanna med mango chutney och soya. Helt ok onsdagsmat var det. Tog ganska lång tid att tillaga eftersom kycklingbitarna var stora och tog längre tid än anvisat. Det ingick lite vin i matlagningen så vi fick oss faktiskt ett glas var till maten också. Sen hade Ida bakat en äppelpaj till efterrätt och jag tog fram baileysen, så det blev en fin kväll.
Här kommer receptet:
900 gram | kycklingben |
1 st | citron(er) |
3 st | vitlöksklyfta(or) |
1 msk | soja |
1 msk | mango chutney |
1 tsk | salt |
1 krm | peppar |
10 st | potatis(ar) |
250 gram | rotselleri |
4 st | morötter |
2 msk | olivolja |
4 kvist(ar) | färsk rosmarin, eller 1 msk torkad |
2 st | tomat(er), eller 1 ask cocktailtomater |
0,5 st | paprika |
1 dl | oliver |
1 dl | vitt vin |
1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg kycklingbenen i en bunke. Pressa över citronen och vitlöken. Tillsätt soja, mango chutney, salt och peppar. Blanda väl. (Glöm inte att tvätta händerna både före och efter.)
2. Skala och skär potatis och rotselleri i klyftor. Skala och skär morötterna i större bitar. Lägg i en långpanna. Ringla över olivolja, salta, peppra och lägg ner rosmarinkvistarna och de marinerade kycklingbenen. Tillaga i ugnen i ca 15 minuter.
3. Klyfta tomaterna och skär paprikan i bitar. Ta ut formen och lägg i tomater, paprika och oliver. Häll över vinet. Blanda och ställ in i ugnen i ytterligare 10 minuter. Kolla att kycklingen är klar.
Mat: tisdag
Matlagningsprojektet fortsätter. Idag gjorde jag en italiensk paj med salami och ruccolasallad. Det tog lite längre tid att laga än gårdagens gratäng, men det var värt tiden. Kan mycket väl ha varit veckans vinnare som passerade gommen ikväll. Detta ska jag laga fler gånger!
This is how you do it:
Pajdeg | |
3 dl | vetemjöl |
125 gram | smör |
1,5 msk | vatten, ca |
1 krm | salt |
Fyllning | |
1 burk | paprika, grillade i olja, strimlade |
1 burk | kronärtskocksbottnar, marinerade i olja |
1 dl | parmesanost, riven |
1 dl | lagrad ost, riven, typ västerbottensost |
3 st | ägg |
2 dl | mjölk |
salt och svartpeppar | |
Sallad | |
rucolasallad, 1 näve | |
100 gram | körsbärstomater, halverade |
1 dl | svarta oliver med kärna |
8 skiva | salami, italiensk |
olivolja | |
flingsalt | |
svartpeppar |
1. Sätt ugnen på 225 grader. Kör mjöl och smör i matberedare till en grynig massa. Tillsätt vatten och salt och kör till en smidig deg.
2. Tryck ut den i en pajform och förgrädda pajskalet ca 10-12 minuter tills det fått vacker färg. Sänk värmen till 200 grader.
3. Låt det mesta av oljan rinna av från paprikor och kronärtskockor. Lägg dem i pajskalet och fördela riven parmesan och lagrad ost över.
4. Vispa ihop ägg och mjölk med lite salt och peppar och häll över. Grädda pajen ca 20 minuter tills äggstanningen är fast. Låt svalna lite.
5. Blanda rucola, körsbärstomater och oliver med lite olja, salt och peppar. Lägg salladen som en hög i mitten och garnera med salami runtom.
Mat: måndag
Jag har erbjudit mig att fixa all mat i hemmet hela den här veckan. Jag kände mig sugen.
Så därför bjuder jag varje dag denna vecka på ett nytt recept som förhoppningsvis kan inspirera, eller avskräcka. Idag, måndag, testade jag ett recept från tidningen Buffé. Macaronigratäng med vitkålssallad.
Slutsats: både jag och Jossan tyckte det var gott. Vitkålssalladen var bättre än pizzasallad, jag gillade äpplena i den medan jossan är mer tveksam till äpple i mat. Jag tyckte det var enkelt och smidigt att laga. Finns inga svåra moment att misslyckas med. Dessutom är det mat som fungerar bra att värma i matlådan utan att tappa smak. Ta med salladen i en plastpåse. Receptet taget från Icas Buffé:
Ingredienser
Portioner: 4
300 g makaroner
1 paket färdig ostsås (t ex Kelda)
200 g rökt skinka
1/2 purjolök
2 msk ströbröd
1/2 dl riven parmesanost
smör eller olja
salt och svartpeppar
VITKÅLSSALLAD MED ÄPPLE
1 stor klyfta vitkål (ca 500 g)
1-2 msk kallpressad rapsolja
2 tsk färskpressad citronjuice
1-2 äpplen
flingsalt
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Koka makaronerna och låt dem rinna av. Lägg tillbaka dem i kastrullen och häll i ostsåsen. Låt allt bli varmt.
3. Hacka skinkan. Ansa och strimla purjon tunt. Fräs skinka och purjo hastigt i lite smör eller olja. Rör ner i makaronerna. Tillsätt 1/2 tsk salt och dra några generösa tag med pepparkvarnen.
4. Smörj en ugnssäker form och häll i blandningen. Rör ihop ströbröd och parmesanost och toppa med det. Gratinera ca 10 minuter tills toppingen fått lite färg.
5. Hyvla vitkålen och krama ihop den med rapsoljan, citronjuicen och 1 tsk flingsalt. Skär äpplet i tunna skivor och blanda i det. Servera gratängen med vitkålssalladen.
Ut med liken
Sen har vi gått igenom köket och det gav nästan tre kassar med porslin och glas som ska kastas. Vi har ändå sjukt mycket glas kvar. När jag ändå hade ångan uppe så har jag även ordnat upp vårat källarföråd som inte gick att gå in i tidigare. Nu är det riktigt prydligt där nere efter en rensning.
På tal om glasen. Jag blev tvungen att gå iväg och räkna allt nu. Efter att ha kastat 3 kassar så har vi 146 glas eller muggar kvar. Etthundrafyrtiosex stycken. Då är det ändå säkert 130 som är schyssta grejor. Resten är väl sånt som jag tänkte slänga men jossan bromsade eftersom det hade ett värde för henne, typ fått i present när hon var liten eller liknande.
Tvätta fönstren har vi gjort också, så nu börjar det likna nått här.
Problem med muggen
Jossan har varit i Vetlanda och hämtat våran katt, eller hennes katt. Vi har haft lite diskutionerr om detta men nu har hon vunnit den, diskutionen alltså, så vi blir kattägare idag. Jag är mest orolig över lukt och hår. Annars ska det bli kul! Vi har köpt kattsandens Rolls Royce som tydligen inte ska lukta någonting. Jag tror det är guld i sanden för det var så den var prissatt.
Piteå
Piteå var en fin stad vid havet och jag skulle också kunna tänka mig att bo i norrland (riktiga norrland). Det finns faktiskt telefon, internet och en massa andra bekvämligheter. Dom har kommit långt där uppe.
Längs hela kusten så är det bara sand sand och sand. Skogen växer på sand och ja, allt vilar på sand. Det gör att det blir härlig gles tallskog utan snårig undervegetation. Dessutom hittade vi en grym sandstrand när vi var på upptäcktsfärd med bilen. Vi fick låna farsans bil så körningen blev en fröjd.
På väg till och på stranden.
Härlig lingonskog.
Min räddning på vägen
Rapport från "stormen"
Stora vågor
Häftigt...
...men blött.
Se upp!