Mat: torsdag




Sista dagen idag av mitt matrace. Lax med spenat och sås med dijonsenap. Rätt enkelt att fixa till det här med. Jag hade inga rostade pinjenötter så jag rostade dom själv i en panna. Att låta laxen ligga met socker innan stekningen gav en god smak.
Om jag ska summera veckan så blev min favorit den italienska pajen med salami medan jossan velar mellan den och den här laxen. Handlingen till alla fyra rätterna hamnade på ca 700-800 kronor. 16 portioner ger nästan 50 spänn per portion. Kanske lite dyrare än en normal vecka men det var helt klart värt det eftersom det blev roligare att laga mat när man redan på väg hem från skolan visste vad som skulle göras. Det värsta är ju annars att stå och grubbla över vad man ska göra. Till slut orkar man ingenting.

Nu ska jag rusa iväg, platå ikväll.

Recept på laxen:

500 gram laxfilé
2 msk socker
1 msk salt
300 gram spenat
1 st salladslök
1,5 st vitlöksklyftor, ca
1 msk smör
 salt och svartpeppar
 pinjenötter, rostade
Sås
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk dijonsenap
1 krm socker
1 dl färsk gräslök, finskuren


1. Skär laxen i 1 1/2 cm tjocka skivor. Fukta dem med vatten och lägg på ett fat. Blanda socker och salt och strö över på båda sidor. Låt stå i rumstemperatur ca 15 minuter.

2. Blanda yoghurt och senap till såsen. Smaka av med salt, vitpeppar och en aning socker. Blanda ner gräslöken.

3. Skölj och torka spenaten. Skiva salladslöken. Dela varje vitlöksklyfta en gång på längden.

4. Fräs salladslök och vitlök i smöret i en stekpanna en stund. Plocka upp vitlöken och kasta den. Lägg i spenaten och vänd runt så att den blir varm just före serveringen.

5. Stek eller halstra laxskivorna snabbt i ganska het panna. Servera med spenat och sås och strö över pinjenötter och extra gräslök.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0