Hemmagjorda fiskbullar

Ikväll blev det ett nytt recept igen. Även detta var hämtat ur Buffé. Hemmagjorda fiskbullar, riktiga lyxbollar om man jämför med klassiska köpta fiskbullar. Till detta serverade jag en ljummen sallad med haricot verts, sockerärtor och paprika med en vinägrette. 3,5 poäng av fem för detta. Oxrulladerna från tidigare i veckan ger jag 4 av 5 för att jämföra.



Ingredienser för 4 port.
 500 g laxfilé 
1 liten purjolök 
2 ägg 
1 dl kesella 
2 msk majsstärkelse (Maizena) 
2 msk hackad dill 
1 tsk torkad dragon 
1-2 msk smör eller margarin 
salt och svartpeppar 

Sås 
2 dl mjölk eller vatten 
2 dl lättcrème fraiche 
1-2 msk konc hummerfond 
ev 1 msk hackad dill 

Gör så här 
1. Skär laxen i tärningar och lägg dem i matberedare eller mixer. Skölj, strimla och tillsätt purjolöken i mixern. 
2. Blanda ner ägg, kesella, majsstärkelse, dill, dragon, 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Mixa till en slät jämn smet. 
3. Forma äggstora bullar med hjälp av en matsked och fuktad hand. Stek dem runt om i 4–6 minuter. Ta upp dem. 
4. Häll vatten och créme fraiche i stekpannan. Smaksätt med hummerfond och dill. Låt såsen koka ihop så att den blir en aning krämig. Smaksätt med salt och peppar om det behövs. Lägg fiskbullarna i såsen. Servera gärna med citronklyftor, en ljummen krispig sallad gjord på lättfrästa haricots verts, skärbönor och röd paprika, samt en fräsch vinägrett till. 

Ända in i plexit

Det är sånna här grejor som är värda entréslanten! Och då ska man veta att platserna närmast isen kostar ett par laxar.


Oxrulader

En modern variant av oxrulader inspirerad av tidningen Buffé. Gott blev det. Såsen var grym. Helt klart en återkommare, om Jossan tycker om det vill säga. Hon har inte ätit ännu, men får en matlåda till imorgon. Vi får se då. Riskmomentet är ansjovisen, jag tyckte att det var hela grejen med rätten men jag vet inte om jossan gillar det.






Ingredienser för fyra portioner
 500 g nötfärs 
1 liten gul lök 
1/2-1 burk ansjovisfilé (à 125 g) 
2 msk hackad persilja 
smör eller margarin 
salt 
nymalen vitpeppar 

Sås 
2 dl vatten eller vatten och vitt vin 
1 dl mellangrädde 
1-2 msk ansjovisspad 
1 msk soja 
1 lagerblad 
4 kryddpepparkorn 
1/2-1 msk majsstärkelse (Maizena) 

Gör så här 
1. Börja med fyllningen. Skala och hacka löken. Fräs den i lite matfett tills den är mjuk. Hacka ansjovis och tillsätt den samt persiljan. Låt svalna. 
2. Blanda färsen med 1/2 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Dela färsen i 8 bitar. Forma varje bit till en rund platta, lägg fyllning i mitten av varje platta, vik upp färsen runt fyllningen och forma till biffar. 
3. Stek biffarna i brynt matfett i en stekpanna 3–4 minuter per sida. Ta upp dem. 
4. Koka upp ingredienserna till såsen. Red av med majsstärkelse och lägg ner ruladerna att puttra några minuter. Bjud med potatis, inlagd gurka och sallad. 

Semester!

Nu på förmiddagen gick den sista tentan för den här perioden. Det gick helt ok, jag är mest glad för att det är över. Har inte varit kul att plugga nu på slutet. Skönt då med eftermiddagen och morgondagen ledig innan skolan drar igång på torsdag. Det var ett stort antal veckor sedan som jag hade en pluggfri dag, vet knappt hur jag ska bete mig nu. Tror jag ska ägna lite tid åt Xboxen som måste känt sig ensam ett tag nu.

Svar till Pappa: Och ändå går bilindustrin på knäna, med kunder som dig? Något är ruttet där.

Flingor utan mjölk

Igår var det tenta i reglerteknik. Det gick sämre än väntat tyvärr, jag får vänta och se vad det innebär resultatmässigt.

Lennart, tack för dina åsikter. Jag vet att du är svag för hästarna men vi har valt bort det, i alla fall i den inledande fasen.

Idag, dagen efter tentan, unnar vi oss en lugn förmiddag innan hårdkörningen till nästa tenta börjar i eftermiddag. Då är det marknadsföring som gäller, ny tenta på tisdag.

Imorse hällde man upp crunchy flingor i en stor skål. Ni vet dom med torkade jordgubbar i. Jag tar fram mjölken, noterar att den känns lätt men chansar ändå och häller upp. Fan. Ur paketet kommer max två matskedar. Tillräckligt mycket mjölk för att göra flingorna otjänliga, men långt ifrån tillräckligt för att mjuka upp jordgubbarna. Vad gör man?

1. Späder med vatten och äter?
2. Slänger rubbet och äter ett brunt äpple till frukost?
3. Tar en emotionell resa till Sahara och knaprar i sig skiten som är så torr att den självantänder om inget görs.
4. Beger sig ut i höststormen, bestiger stålhästen, köper en ny mjölk på coop.

Idag blev det trean.

Nytt försök

Den förra länken till marknadsplanen var till en google-grupp som endast medlemmarna har tillträde till. My bad. Jag har nu ändrat till en som jag tror ska vara öppen för alla att läsa. Så den intresserade läsaren testar länken i förra inlägget på nytt.


Winst - Marknadsplan

Kom precis hem från skolan, klockan 22. Det börjar bli normalbild nu. Men imorgon vet jag att jag inte kommer bli kvar längre än till 17 och det känns riktigt lyxigt. Nästan som helg.

På allmän begäran kommer här marknadsplanen som vi arbetat med nu på slutet i marknadsföringskursen. Uppgiften för vår grupp var att skriva en marknadsföringsplan som sedan ska presenteras för en investerare. Presentationen gör vi imorgon, och det är en orsak till den sena kvällen.
Arbetet är värt 3 högskolepoäng. Så det är alltså bara en liten del av de 32 poäng som en I:are* läser under hösten.

Winst - Marknadsföringsplan (uppdaterad som ska gå att se av alla)

*Person som läser Industriell Ekonomi


Det är mycket nu

Igår blev det skolan åtta till sju, idag toppade vi det med åtta till åtta. Den mesta av tiden har ägnats åt den marknadsföringsplan som vår grupp arbetar med. Det är nämligen inlämning imorgon klockan 12.00, så imorgonkväll släpper jag den på bloggen för den intresserade läsaren.

Förra veckan var det TEAM-dagarna på skolan och jag var företagsvärd för Toyota Material Handling Group, de är världsledande på tillvekning av lagertruckar.
Vill ni se bilder på spektaklet så finns det här. Detta var enda bilden som jag finns representerad på.

RSS 2.0